perjantai 3. toukokuuta 2013

Kuva-analyysi: Toivoton sukupolvi?





TOIVOTON SUKUPOLVI?

Pintatasolla kuvassa on tummanturkoosilla taustalla tyttö valkoisessa paidassa, joka puree huultaan epävarman näköisenä. Lapsen paidassa lukee ”isona minusta tulee moniongelmainen”. Tyttö on stereotyyppisesti suomalaisen näköinen, vaaleahkot hiukset ja hipiä, siniset silmät. Lapsi on kuvattu puolilähikuvana. Kuvassa on myös teksti, jossa selvennetään HelsinkiMission sanomaa. Missiona olisi saada vaihdettua tytön ”isona minusta tulee moniongelmainen”-paita pois, sillä kukaan ei toivo pienenä olevansa isona moniongelmainen. HelsinkiMissio haluaisi vähentää lasten huostaanottojen määrää antamalla perheille apua jo ennen konfliktin syntymistä ja näin ehkäistä lasten syrjäytymistä.

Abstraktitasolla tarkastellaan kuvan sävyjä, tunnelmaa ja visuaalista rakennetta. Kuvan keskiössä on lapsi, johon katse luonnollisesti hakeutuu kuvaa katsoessa. Kuvan sommitelma on tasapainoinen ja vaikuttaa ikään kuin koulukuvalta. Tunnelmaltaan kuva ei ole täysin lohduton, sillä väitteestä ja tytön epävarmuudesta huolimatta kuvasta välittyy toivon kipinä. Kuvan synkeä tausta vaalenee tyttöä kohti. Tytön katse on hieman viistosti ylös ja eteenpäin, kuin katse kohti tulevaa. Kenties synkkä tulevaisuus moniongelmaisena luo tyttöön pelkoa ja epävarmuutta tulevasta. Toisaalta ylöspäin luotu katse voisi heijastaa toivoa ja avunpyyntöä. Lapsen kuvaaminen kirkkailla väreillä ja valoisana kertoo mahdollisuudesta parempaan. Keskellä oleva punainen teksti herättää huomion ja korostaa mainoksen sanomaa. Sanoma liitetään tyttöön, sillä teksti on sijoitettu tytön paitaan. Jos teksti sijaitsisi kokonaan esim. mainoksen yläreunassa, ei sanoma välttämättä olisi yhtä tehokas ja suoraan tyttöön kohdistuva.

Konnotaatio paljastaa kuvan piilomerkitykset, asiat joita ei sanota suoraan ja jotka kuitenkin vaikuttavat meihin. Näin HelsinkiMissio pyrkii saamaan katsojan puolelleen, viemään sanomaa eteenpäin. Tytön epävarma olemus yhdistettynä paidan raflaavaan tekstiin saa aikaan katsojassa vaistomaisesti tarpeen suojella ja lohduttaa lasta, ja HelsinkiMissio tarjoaa tähän vaihtoehdon.  Tytön valkoisen paidan voisi tulkita puhtauden ja viattomuuden symboliksi. Valkoinen kuvaa lapsuuden viattomuutta, tyttö on syytön omaan tilanteeseensa ja tarvitsee apua. Kuvan tyttö on muutenkin varsin kuvakäsitellyn näköinen eli jopa hieman ”ylipuhdas”, alleviivatakseen tämän viattomuutta. Kuvausperspektiivi, puolilähikuva, korostaa lapsen kasvoja ja tunnetilaa, jolloin katsojan katse kiinnittyy tähän ensimmäisenä. Surullinen lapsi on aidosti tunteita herättävä asia, johon yhdistettynä pysäyttävä väite –lapsesta tulee isona moniongelmainen- saa katsojan havahtumaan ja kiinnittämään huomionsa mainoksen sanomaan eli miksi mainos väittää tällaista negatiivista asiaa viattomasta tytöstä. Kuva kokonaisuudessaan antaa katsojalleen muistutuksen lapsuuden arvosta, mutta toisaalta myös sen hauraudesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti